Blog

TVA la incasare

Începând cu 1 ianuarie 2013, anumiti contribuabili vor emite facturi cu plata TVA-ului la incasarea facturii si nu la emiterea ei. Reglementarile in vigoare obliga astfel firmele respective sa treacă pe facturile emise mentiunea “TVA la încasare”.
Exceptii pentru TVA la incasare (descrise de catre Ministerul de Finante in Ghidul privind aplicarea sistemului de TVA la incasare)

Nu se trece mentiunea “TVA la încasare” pe factura atunci cand:

  1. se emite o factura intracomunitara catre un client cu un cod valid de TVA
  2. facturati bunuri scutite de TVA
  3. facturati operatiuni speciale descrise ca atare în Codul fiscal (spre exemplu: servicii ale agentiilor de turism sau operatiuni cu metale pretioase)
  4. factura poarta un regim special de TVA, in situatia in care nu se colectează TVA de la client, iar pe factura se trece fie “scutit cu drept de deducere” fie “scutit fara drept de deducere”
  5. factura este însotita de o chitanta care acopera toata suma de pe factura
  6. cand facturati o entitate afiliata cu firma Dvs

Un alt factor important care trebuie luat în considerare este termenul de plată a facturii. Codul fiscal spune ca pentru ca plata TVA-ului sa se faca la incasare, factura trebuie incasata in 90 de zile de la emitere si pana la finele unui trimestru financiar. Altfel, în oricare dintre cazuri, trebuie platit TVA-ul aferent chiar daca factura respectiva nu e incasata.